Universal Serial Bus (USB) er kort fortalt en tilkoblingsport som muliggjør bruk av forskjellige eksterne enheter som bl.a. skrivere, harddisker og kortlesere på datamaskinen din. USB-enhetens oppbygning er ikke begrenset til en utstyrsenhet per tilkoblingsport. Siden det er en buss, kan maskinvarekomponenter tilsluttes ved å bruke en ekstern hub som splitter opp en enkelt USB i flere. På den måten kan en tilkoblingsport på en datamaskin brukes til alt fra å koble til en enkelt enhet, eller helt opp til 127 eksterne enheter ved å bruke hubteknologi.
En annen vesentlig fordel ved USB er den mindre og mer håndterlige kabelføringen. Tradisjonelle serielle og parallelle kabler tok ofte mer plass og var besværlige å håndtere. De forhindret adgang til den bakerste delen av datamaskinen, og det var vanskelig å føre kabler gjennom flere kanaler i en kontorsammenheng. De utsatte koblingspinnene var lette å bøye eller brekke, slik at kablen ble ødelagt.
USB bruker en mye tynnere kabelføring, og koblingskontaktene er mye mer pålitelige. USB er en presis industriell standardteknologi som blir styrt i samarbeid med Hewlett Packard, Intel, Lucent (nå Alcatel-Lucent), Microsoft, NEC og Philips. USB ble utviklet på midten av 90-tallet, og ble laget for å imøtekomme en grunnleggende mangel ved datamaskinarkitekturen. Tidlige apparater brukte standard serielle og parallelle kontakter til å koble sammen med eksterne enheter, men leverte normalt kun en av hver. Brukere som hadde behov for mer enn en enhet (for eksempel en ekstra printer eller kanskje et eksternt modem) måtte kjøpe og installere et ekstra kort som ga en eller flere ekstra kontakter. Det var heller ikke bare enkelt å installere flere slike kort.
Begge utstyrsenhetene var også begrenset med hensyn til bruk og fleksibilitet. Noen produsenter utviklet for eksempel serielle grensesnitt til kameraer. Imidlertid var overføringshastighetene begrenset til 115 kb, noe som var standard i den serielle oppbygningen.
USB 2.0, den standarden som for tiden er industristandard, kom på markedet i 2000. Den leverer opptil 480 Mbit/s (60 MB/s) i overføringshastighet. Den er også mye mer fleksibel enn tradisjonelle, serielle utstyrsenheter, og kan støtte utstyrsenheter fra kamera og skrivere til harddisker og styrespaker/joysticks. USB 1.0 var langt mer begrenset med hensyn til hastighet og fleksibilitet, og er i dag nesten ute av bruk.USB 3.0 kom for noen få år siden og har allerede vist seg som en superkjapp forbindelse med en overføringshastighet på hele 4,8 GBit/s (600 MB/s), i tillegg til andre forbedringer. USB 3.0 er bakoverkompatibel med USB 2.0, slik at eldre utstyrsenheter fortsatt vil fungere når de blir koblet til disse nyere grensesnittene.